Tak mě napdlo, udělat takový tutoriál s obecným téma "jak na hru". Kdy? to tak vezmu, přijde sem úplný nováček, který vidí RM poprvé. Tak si přečte asi FAQ a dozví se co je to RM. Ale jak dál? Pak tu najde tutoriály na průchodnost a podobně, ale to mu asi zezačátku bude k ničemu, pokud nebude chtít hned na první mapu v první hře custom grafiku. Tak jsem se rozhodl, ?e sem dám tutor, kde budu postupně popisovat na co slou?í jaké eventy a jak se hra dělá.
Tak asi zezačátku je příběh... Pro tutor jsem si vybral jednoduchý koncept hry, kdy král dá sluhovy úkol doručit dopis na jiný hrad a po cestě se setká i s několika bitvami a podobně.
Tak tedy jdu na to: DÍL 1. : ZADÁNÍ ÚKOLU
První věc co uděláme bude, ?e si zapneme Rpg Maker. Kliknem na bálý papír v levém horním rohu a napi?te jméno va?í hry, jméno souboru a umístění.

Poté se vám zobrazí velké okno, v něm? se hra bude tvořit. Nahoře je pruh nástrojů, vlevo je tileset, pod ním seznam map a vpravo vybraná mapa. My chceme mít jako první mapu královskou komnatu, tak si v levém dolním rohu klikneme pravím tlačítkem na "MAP001" a tam vybereme "Map Properites".

Poté do mapy dle vlastního uvá?ení dáme v?e, co by mělo v mapě být. Nejdříve si dáme pouze podlahu a zeď. Poté si nahoře zvolíme druhý layer, v něm umístíme křeslo, sochy popřípadě dal?í věci dle svého uvá?ení. Nesmíme v?ak dávat dvě věci přes sebe.

Poté klikneme na eventový layer. Pokud jste dosud postupovali podle mých instrukcí, někde v prostředku mapy budete mít písmeno "S". Klikněte na něj, dr?te levé tlačítko my?i a přemístěte ho tam, kde chcete aby hráč začínal (S - Starting Position). Pokud vám "S" z mapy nějak zmizelo, klikněte pravým tlačítkem tam, kde chcete aby hráč začínal a vyberte Player's starting position. Nyní kliknete levým tlačítkem na trůn. Teď tvoříte krále. vyberete mu grafiku a podobné.

Podle obrázku nastavte krále... Poté klikněte na zavináč a objeví se vám mo?nosti, co event mů?e dělat. Jako první vybereme show text. Napí?eme něco jako: "Král: Pojď blí?, mám pro tebe úkol". Poté klikneme znovu na zavináč (bude o něco ní?) a vybereme na druhé stránce Set Move Route. Necháme v?e být a akorát několikrát klikneme na Up (podle toho, o kolik políček se má hráč pohnout). Poté opět klikneme na zavináč, dáme show text: "(jméno hráče) : Co si přejete?" Poté klikáme a pí?eme postupně rozhovor postav dle va?ich představ. Poté zvolíme opět zavináč, stranu dva a set move route, tentokrát naklikáme stejný počet pohybů, ale opačný směr. Nakonec klikneme je?tě jednou na zavináč a nastavíme na první stránce erase event. Klikneme na OK a král je hotov.
Tady je download. Snad to jde pochopit, ale pokud by to ne?lo, zkontrolujte si to podle toho. Jen prosím vás nekopírujte celý event popřípadě alespoň změňte text, a? to je va?e hra a me moje hra. Pro spu?tění tutoru je nutné mít nainstalovaný RTP. http://www.ulozisko.sk/169815/Thdd.exe - Nefunkční
V pří?tím díle: Někteří z vás mo?ná hru zkou?ely a v?imli si, ?e po rozhovoru král zmizí. To zpravíme v pří?tím díle. Navíc si vytvoříme mapu a pojmenujeme si hrdinu, kterému nastavíme i jeho atributy.