Jednou na vrcholu, podruhé na dněZní to trochu divně, ale kdyby vás napadl lepší název, klidně navrhněte
Dovolte mi, abych se představil.
Jmenuji se... To není podstatné. Mám bratra Roberta. S ním jsme jedna ruka, jsme si bližší než otec a syn. Matka a otec, o nich toho moc nevím. Zemřeli relativně brzy, když mi bylo 12 let, matka dostala rakovinu. Otec to psychicky neunesl a spáchal sebevraždu. Ve výchově pokračovala teta, která děti neměla. Byla to docela harmonie, nádherný dům, všechno, co si člověk může přát.
Je mi 28 let, což je ještě věk, kdy je člověk schopen dělat věci, o kterých by se mu v dětství ani nesnilo. Abych pravdu řekl, v této chvíli jsem zaměstnán v prosperující firmě, vydělávám hodně peněz. Ano, vypadá to na velice harmonický život. Ale nikdy nezapomenu na to, co se stalo před deseti lety, na to, co mi obrátilo život vzhůru nohama.
V té době mi bylo pochopitelně 18 let. Dokončoval jsem studium na jedné univerzitě. Mnoho lidí z naší třídy už mělo partnera, já jsem nebyl výjimkou. Mojí partnerkou byla velice krásná a chytrá dívka. Jmenovala se Iveta. Slíbili jsme si mnoho věcí, dokonce jsme plánovali i svatbu, už jsme měli i vlastní dům, ve kterém bydleli i její rodiče. Ano, vypadá to jako nádherný a harmonický život, tak se pustím do té části, kde se to všechno zvrtlo.
Jednoho dne jsem vyšel ze školy, ale ona na mě nikde nečekala. O to horší bylo, že jsme byli domluveni. Tak jsem se rozhodl zavolat. Telefon měla vypnutý. Šel jsem tedy domů. *Určitě je doma,* pomyslel jsem si. Trvalo mi to nějakou dobu, byly problémy s dopravou a poslední kilometr jsem musel jít pěšky. Tyto komplikace nevěstily nic dobrého, ale já jsem je ignoroval.
Jakmile jsem vešel domů, nikde jsem ji neviděl. Šel jsem do kuchyně, ona tam nebyla. Našel jsem ji až v pokoji, sedící na posteli, s hlavou v rukách, slzy z ní tekly potokem. Potichu jsem se k ní přiblížil. Když jsem byl u ní, chvíli jsem nad ní stál. Bolelo mě u srdce, vidět svoji nejmilejší takhle plačící. Po několika minutách jsem se rozhodl promluvit. "Copak se stalo?" zeptal jsem se.
Ona se na mě podívala. Její pohled mi doslova trhal srdce z těla. Takto rudou jsem ji ještě nikdy neviděl. Ale během vteřiny už zase štkala. Sedl jsem si tedy vedle ní. "Matička... Je mrtvá!" A v tu chvíli mi skočila kolem krku a její slzy mi promáčely oděv. Ale to mi vůbec nevadilo. Její matka... Ona ji měla tak ráda. Pokoušel jsem se ji utěšovat, jak to šlo, ale vůbec nic nezabíralo. Celé dvě hodiny jsem strávil v jejím srdceryvném objetí, potom mě neochotně pustila.
Celou noc jsem nezamhouřil oka, zajímalo mě, kdo by dokázal zabít tak milou paní. Ale nebylo možností nad tím pátrat. Druhý den byl víkend, takže jsem nemusel jít do školy. Diskutovali jsme o tom s jejím otcem, ale on o tom nic nevěděl. Neměl ani myšlenku o tom, kdo ji zabil. Iveta nebyla schopna pozřít jediné sousto, což mě znepokojovalo. Obvykle tak ráda jedla, ale najednou neměla chuť. Jenže, nemohl jsem ji nutit. Potom dopoledne jsme se rozhodli si zajít na procházku. Ivetin otec ale musel zůstat doma, protože si něco potřeboval zjistit. Nebo tak to alespoň říkal.
Byli jsme v lese, kde jsme vzpomínali na její matku. Strávili jsme tam několik hodin, potom jsme se vydali zpátky do města. Krajina byla klidná, přímo mrtvá. Za celou dobu jsme v lese nepotkali jediného živého tvora, dokonce ani hmyz. Jakoby tento les něco naznačoval. "Je to snad znamení?" Zeptal jsem se sám sebe. Ale v tu chvíli se před námi objevil obzor, na kterém bylo vidět naše městečko. Vydali jsme se tedy směrem k němu, ale než jsme dosáhli jeho hranic, odbočili jsme na východ a vydali jsme se k řece. Pokusil jsem se jí alespoň trochu zvednout náladu, nakonec se mi to podařilo a ona poprvé za celý ten den byla alespoň trochu šťastná. Rád jsem ji takto vídával. Ani nevím, jak dlouho jsme tam blbli, ale když jsem se podíval k obloze, zapadalo slunce. "Je čas jít domů," řekl jsem Ivetě. Táta na nás bude čekat s večeří. Vešli jsme do města, šli na zastávku.
Doprava byla tentokrát podezřele klidná. Dokonce i ten kilometr, který jsem den předtím musel ujít pěšky, jsem ujel za několik minut. Nechal jsem ji vystoupit jako první a otočili jsme se. "Domov, sladký domov." prohlásil jsem zasněně.Objal jsem ji a došli jsme k našemu domu. Vytáhl jsem klíče a otevřel dveře. Bylo odemčeno, jak jsme čekali. "Tati, jsme doma!" zvolala nadšeně Iveta. Vešla do předsíně, potom do kuchyně. Já ji za několik vteřin následoval. "Tati, na hraní není čas." zakřičela s úsměvem na tváři. Potom vešla do obýváku. V té chvíli jsem se trochu zamyslel, když tu najednou slyším. "Ne! Tati!" Urychleně jsem běžel k ní, když najednou jsem se zarazil. Ona klečela a před ní se v kaluži krve válel její otec. Zase začala pláč a mě osobně taky nebylo do zpěvu. Ale objímat ji, to nemělo cenu, jakmile jsem ji objal, ona mě odstrčila. "Jdi pryč, chci být sama!" zakřičela. Tímto tónem se mnou nikdy nemluvila. Tak jsem se tedy šel projít. Šel jsem na policejní stanici, abych to upřesnil.
Tam jsem to nahlásil, oni zanedlouho přijeli, vzali si jeho tělo, a po chvíli jsme byli s Ivetou sami. Ona pořád slzy v očích. Zase mi skočila kolem ramen. "Co budu dělat?" Tohle už bylo spíš kvílení, hraničící s hysterií. Slíbil jsem ji, že vraha jejího otce najdu, ale nebyl jsem si vůbec jistý. K večeři nechtěla nic, šla si lehnout, já šel radši do jiné místnosti. Ona potřebovala být sama a já jí to rád dopřál. V té době jsem přemýšel. Kdo by zabil tak milé lidi? Co oni komu provedli? Rozhodl jsem se, že příště tyto znamení nebudu míjet jen tak. A pak jsem usnul.
Třetí den ráno, neděle. Nádherný den, Iveta byla smířená s jejich smrtí, ale ve tváři neměla úsměv. Snídani snědla docela v klidu, ale bez jediného slova. To jí nebylo podobné. Že by další znamení? Nebo to bylo jen její psychickou újmou? Moc jsem nad tím nepřemýšlel. Nezdálo se ale, že by to bylo důležité. Tak jsem to nechal být. Vyrazili jsme si do kina na romantický film, ale ji to ani trochu nezajímalo. Tohle bylo podivné chování, ale bylo to obvyklé, vždyť v rozpětí dvou dnů přišla o oba rodiče a ještě do toho byli zabiti. Naprosto jsem ji chápal. Nebo jsem si to alespoň myslel, ono u těch věčně veselých lidí to nikdy nebylo jisté.
Tento den proběhl jinak docela dobře, po kině jsme se byli trochu projít. Poté na obědě, vůbec nic divného. Dokonce se i najedla. Jen ta její nálada. Domů jsme se vrátili v deset hodin večer. Vešli jsme domů a hned jsme šli spát, byli jsme zminula trochu unavení.
Zdál se mi velice divný sen. Byl jsem v něm ve světě, kde bylo pouze černo. Černo a černo. Najednou se potom krajina začala osvětlovat a nakonec jsem spatřil jednoho člověka, který stojí na okraji srázu. Po chvilce mi to došlo. Ten člověk jsem byl já. A opodál stál další člověk. Iveta. Natahovala ke mně ruku, ale já nedosáhl. Pak najednou se ten sráz začal propadat. Sledovat to z pohledu třetí osoby bylo ale ještě horší. Potom jsem se probudil. Bylo pondělní ráno.
Rozhlédl jsem se. Iveta nikde. Podíval jsem se na hodiny, vidím, šest hodin, čas jít. Budík byl vypnutý, ale proč? Vůbec mi to nedávalo smysl. Tak jsem tedy vstal, protáhl se a oblékl se. Vyšel jsem z pokoje a našel jsem ji ležet na pohovce. „Iveto, miláčku, copak je?“ Zeptal jsem se starostlivě. „Není mi dobře,“ dostal jsem odpověď. „Dneska budeš muset jít beze mě.“ Starostlivě jsem ji objal a políbil na čelo. „Dobře, měj se tu hezky. Kdyby něco, zajdi si k doktorovi.“ řekl jsem jí na rozloučenou.
Cesta probíhala vcelku normálně, ranní špička, ale s těmito potížemi jsem počítal. Právě proto jsem vyšel tak brzo z domu, v pondělí bývají silnice narvané kolonami aut. Jenže jsem se nakonec dostal do školy. Tam mě zastihl učitel. „Copak je s Ivetou?“ zeptal se mě. „Vždycky chodíte spolu, teď jsi tu sám? To mi nedává smysl.“ „Ivetě není dobře,“ odpověděl jsem mu suše. Neměl jsem náladu na povídání. Byl jsem nervózní z toho, co se dneska ve škole stane. Jestli učitelé budou zkoušet, nebo nebudou. Jenže učitelé byli docela milí, dokonce mě moc často nevyvolávali. Což jsem dneska potřeboval, pořád jsem přemýšlel o tom, co se o víkendu stalo. A kdo to mohl udělat. Zabít rodiče ženy, která nic neudělala. Jenže hodiny rychle plynuly a než jsem se nadál, byl oběd. Potom tělocvik. Tělocvik byl jako vždy úmorný a já neměl čas přemýšlet. Takže jsem nepřemýšlel. Ale dalo se to přežít, přece jen na tu námahu se dalo zvyknout. A zanedlouho byl čas jet domů.
Doprava byla podivná. První polovina cesty rychlá, potom tam byla dopravní nehoda, takže mi nezbývalo nic jiného, než to dojít.
Za více než dvě hodiny jsem byl doma. Odemkl jsem dveře a vešel dovnitř. Iveta mohla spát, tak jsem nekřičel, že jsem tu. Proto jsem šel do kuchyně, abych jí udělal překvapení, až by se probudila, nebo kdyby náhodou měla hlad. Už si ani nevzpomenu, co jsem to chtěl vařit. Během vaření jsem měl půl hodiny čas, protože se jídlo muselo uvařit, tak jsem se rozhodl jít do pokoje. Prošel jsem kolem obýváku, rovnou ke dveřím. Vzal jsem za kliku, otevřel dveře a tam.... Mrtvé tělo Ivany, okolo ní kaluž krve. „Ivano! Ivano!“ Nevěděl jsem, co dělat. Tentokrát jsem to byl já, kdo spustil proud slz. Objímal jsem její tělo, klečel jsem u ní a dostával ze sebe to utrpení, co mi to přineslo. Trvalo půl hodiny, než jsem začal přemýšlet a přestal brečet. Zavolal jsem policii. Než přijela, dal jsem se do přemýšlení. Přemýšlel jsem o tom, kdo ji mohl zabít a proč ji zabil. Vzpomínal jsem na to, co jsme spolu prožili, co jsme si slíbili a rozhodl jsem se dát další slib jako nápravu za ty nedodržené. „Slibuji, že najdu toho vraha a pomstím tě. Pomstím tebe i tvé rodiče.“ A skutečně jsem tomu věřil, věřil jsem tomu, že ho dokážu najít. Ale z těchto úvah mě vytrhlo vařící jídlo. Úplně jsem na něj zapomněl. Urychleně jsem běžel vypnout sporák, když tu zazvonil zvonek. Jenže jsem nemohl nechat uškvařit dům v základech, tak jsem první vypnul sporák a až pak šel otevřít. „Dobrý den, jsme tu správně? Vražda mladé dívky?“ zeptal se. „Ano, jste.“ Odpověděl jsem. „Pojďte dál.“
Přivedli si s sebou i vědecký tým. Tři vraždy tři dny po sobě, to není divu. Během toho jejich šťourání jsem začal plánovat, co provedu před tím, než začnu své pátrání. Za ty dvě hodiny se mi podařilo vymyslet několik kroků, co provedu. Potom mě z přemýšlení vyrušil inspektor. „Nic jsme nenašli, ani po důkladné vědecké analýze. Je mi líto, ale nemůžeme nic zjistit. Nashledanou.“
Mohl jsem sledovat, jak odcházejí. Tohle mě vytočilo. Takhle bez okolků mi říct něco tak strašného, to není jen tak. S pátráním jsem začal skoro okamžitě. Celý pokoj jsem obrátil naruby, úplně zuřivě, až jsem to nakonec našel. Byla to krvavá stopa.
Bylo to podivné, tak jednoduché a oni to nenašli. Krvavá stopa, lynoucí se k oknu a od něj ještě dál. Hned jsem se pustil do hledání druhého konce. Jenže první jsem se náležitě připravil.
Nevím, jak dlouho jsem šel a bylo mi to jedno. Běžel jsem vytrvale, bez únavy. Zuřivě. Nepřemýšlel jsem, nedíval jsem se na čas, nic jsem nedělal. Jen jsem sledoval tu stopu a šel jsem po ní. Dorazil jsem k jednomu rodinnému domu. „Nájemný vrah?“ řekl jsem si pro sebe. Ale bylo mi jedno, kdo to byl. Konečně jsem mohl vyplnit svoji pomstu. Opatrně jsem se začal plížit ke dveřím.
Dostal jsem se k vchodovým dveřím. Vzal jsem si takový podivný přístroj... Nevím, jak se jmenuje, ale řeže se s ním sklo. A vyřezal jsem kruh. Potom jsem zevnitř otevřel dveře. Všechno šlo hladce, dveře nevrzaly, podlaha neskřípala. Dům byl obrovský, ale bylo tam zaplněno málo místa. Nehodí se jej popisovat. Napravo ode mě byl věšák. Podle toho, kolik kabátů na něm viselo a podle prachu na zbytku míst jsem poznal, že zde bydlí jen jeden člověk. Najednou jsem zaslechl hlas. Televize. Všechno šlo tak snadno, až mě to divilo. Vydal jsem se po schodech nahoru.
Dům měl pouze jedno patro. Ale v tom patru bylo mnoho dveří. Bohužel pro onoho vraha, zvuk televize byl slyšet docela dobře, takže jsem šel ke správným dveřím. Ještě deset kroků, ještě devět... osm... sedm... šest... pět... A v tu chvíli televize utichla. Nebyla slyšet skoro vůbec. Ale rychle jsem pochopil. Skončily reklamy. Proč ty reklamy jedou tak nahlas, to jsem nepochopil. Ale nechtěl jsem čekat. Už jsem byl u dveří, tak jsem se trochu přikrčil. Hluboký nádech a prásk! Vyrazil jsem ty dveře. Ale měl bych trénovat, přistál jsem na zemi. Jenže jsem rychle vstal a podíval se na osobu, která byla naproti mně. Nemohl jsem věřit svým očím. Přede mnou stál můj bratr!!! „Roberte?“ Zeptal jsem se s nejistotou. „Ty jsi ji zabil? Ty jsi zabil Ivetu?“ Nastala drobná odmlka. „Už je to tak.“ řekl smutně a znova se posadil. Cítil jsem, že se kolem mě svět houpe. Bylo mi zle. Můj bratr... Člověk, který mi byl bližší než kdokoli jiný. Tomu jsem nemohl nic udělat. Cítil jsem, jak padám do mdlob. Obličej padl na podlahu a pak si pamatuju jen to, že jsem se probudil ve svém domě.
Jenže o tom se vám už nebudu zmiňovat, chtěl jsem pouze povyprávět o tom, co mi obrátilo život vzhůru nohama. Právě je deset hodin večer, mám trochu žízeň. Půjdu si udělat čaj a potom půjdu spát. Ostatně, zítra mě čeká pracovní den.
Sotva jsem načepoval vodu, někdo zazvonil. Tak jdu otevřít dveře. V nich můj bratr Robert. Nikdy jsem mu neodpustil to, co mi provedl. Nikdy. Pořád jsme jedna ruka, ale tohle jsem mu nikdy neodpustil. „Ahoj, Roberte, co ty tady?“ Ptám se ho, protože takhle večer nikdy nepřišel. „Chci ti něco říct, můžu dál?“ Odpověděl. Pustil jsem ho dovnitř a šli jsme do obýváku. Když tu najednou výstřel. Nebyl tlumený. „Smrtelné zranění, ale pomalé umírání. Dost času na to, abych ti povyprávěl, co ti chci říct.“ řekl s podivným úsměvem. Ale v tom úsměvu byl slyšet podivný tón. „Moc mě to mrzí, ale musí to tak být. Tohle je ta pomsta, kterou jsi sliboval Ivetě.“ řekl. Několik vteřin jsem ho nechápal. „Pomsta?“ Zeptal jsem se ho. „Ano, pomsta. Slíbil jsi jí, že se mi pomstíš.“ Odmlčel se. Bylo slyšet, jak moc ho to bolí. „Přijít o člověka, který je ti nejbližší... To není hezké!“ Už měl slzy v očích, ale ovládl se a pravil. „Asi by tě zajímalo, proč jsem zabil Ivetu. Tak já ti to vysvětlím.“ Dopřál si další odmlku. „Já jinak nemohl. Ona byla ta, kterou jsem miloval z celého srdce. Byl jsem připraven jí snést modré z nebe, kdyby to bylo třeba. Jenže jsem si všiml, že ona si všímá někoho jiného než mě.“ Strávil jsem to docela snadno. Začal jsem ho chápat. „Bylo mi jedno, koho si všímala, ale nevšímala si mě. Hodně jsem trpěl a ještě víc, když jsem zjistil, že jsi to byl ty!“ Tady spustil pláč. Bylo mi ho líto. „Vyměnila život v luxusu, který jsem jí mohl dopřát já, za prostý život s tebou!“ Několik minut nebylo slyšet nic jiného než můj přerývaný dech a jeho pláč. „Doufal jsem, že když jí zabiju jednoho a potom druhého rodiče, tak jí to dojde, ale ono nedošlo! Byl to děs, když jsem ji musel zabít! A horší to je, když musím zabít tebe, protože o tom jediný víš!“ Bylo divné, že i v tomto záchvatu pláče na mě chrlí jednu větu za druhou. A já nemluvil. Já mlčel, poslouchal. On s tím nemohl žít, zlomené srdce ho zničilo. Teď se snažil překonat pláč. Snažil se, aby nevypadal jako troska. Já v té chvíli vzpomínal, co jsem s ním prožil. Ve třech letech jsme zapálili sousedovic chalupu, ale nikdo nás nepotrestal. V šesti letech jsme začali chodit do školy, tam se ukázala naše soudržnost jako potřebná. Pamatuju si, jak mě jednou přepadli nějací výrostci a nebýt jeho, nevím, co by se se mnou stalo. Pamatuju si na své desáté narozeniny, to jsem od něj dostal vzduchovku. S tou jsme si užili legrace. Ale tímto to vzpomínání musím ukončit. Zase slyším jeho hlas. „Bratře, strašně trpím. Je čas to utrpení ukončit.“ A vytáhl pistoli, namířil ji na sebe a vystřelil. Padl vedle mě. Několik vteřin jsme takhle leželi, ale bylo mi jasné, že on se střelil do mnohem horšího místa a že zemře rychleji. Podíval se na mě. „Odp... Odpustíš.... Mi?“ zeptal se přerývaně. Pro změnu jsem si dopřál odmlku já. Znal jsem odpověď. „Odpouštím.“ řekl jsem mu a podíval jsem se na něj. Naše oči se setkali, stiskli jsme si ruce. „Bratře.“ dodal jsem. On se usmál. Já mu úsměv opětoval. Poté přišlo černo, které mě obklopovalo stále víc a klesla mi hlava.
Pravda, jsem mrtev, ale zemřel jsem tak, jak by si o tom někdo mohl nechat jen zdát.
Společně jsme přišli na svět, společně jsme odešli.